Water: teveel van het goede.

Tegenwoordig worden wij geadviseerd om minstens acht glazen water per dag te drinken, want dat is "goed voor je". Ons lichaam zou namelijk niet optimaal kunnen functioneren als het niet dagelijks minstens 1,5 liter water binnenkrijgt. Dat is tenminste wat veel gezondheidsgoeroe's zeggen.

Na het lezen van dat advies keek ik naar mijn levensstijl en voelde ik mij best slecht, want als ik de gezondheidsgoeroe's mocht geloven, dan had ik zo'n 18 jaar ongezond geleefd. Ik dronk namelijk erg weinig, gewoon omdat ik weinig dorst had. 

Ik wilde mijn 'ongezonde' gedrag van 18 jaar compenseren door heel erg op mijn gezondheid te gaan letten. Dit begon met het drinken van minstens 2 liter water per dag, verdeeld over de gehele dag. Ik was voor mijn gevoel goed bezig. Het viel mij wel op dat hoe meer water ik dronk, hoe dorstiger ik werd. Ik zag dit als een teken dat mijn lichaam te lang onvoldoende water had gekregen en nu de tekorten aangevuld wilde hebben. Hierdoor zorgde ik ervoor dat ik dagelijks minstens 2 liter water dronk.

Als ik had geweten wat ik nu weet, was ik daar direct mee gestopt. Nee, dan was ik er nooit aan begonnen. Een lange tijd teveel water drinken kan je gezondheid namelijk echt verpesten. 

"Het lichaam bestaat voor 70% uit water".
Wij krijgen vaak te horen dat onze lichamen voornamelijk uit water bestaan. Dat is waar, maar dit is niet de volledige waarheid. Het water in ons lichaam is namelijk niet zoals het water dat je vindt in waterflesjes. Het water in ons lichaam lijkt meer op soep of op zeewater: iedere liter bevat zo'n 9 gram zout. 

Een normaal lichaam bevat ongeveer 15 liter extracellulaire vloeistoffen (vloeistoffen buiten je lichaamscellen), zoals bijvoorbeeld bloed. Deze vloeistoffen bestaan niet uit enkel water: de vloeistoffen buiten je cel bevatten een grote hoeveelheid sodium (= zout). De vloeistoffen binnen de cellen bevatten juist weinig sodium en veel kalium. Dit contrast in mineralen tussen de vloeistoffen binnen en buiten de cellen zorgt ervoor dat er een goede wisselwerking is tussen de vloeistoffen binnen en buiten de cel. Dit contrast tussen de vloeistoffen is van groot belang voor een goede werking van de lichaamscellen.

Het gevaar van te veel water drinken.
Het wordt een probleem wanneer de extracellulaire vloeistof te dun wordt. Wanneer de extracellulaire vloeistof te dun is, kunnen de mineralen in deze vloeistof (zoals sodium en calcium) de lichaamscel gemakkelijk binnenstormen. Hierdoor zwelt de lichaamscel op, wat een onmiddellijke stressreactie oplevert.

Water en andere drankjes bevatten weinig tot geen zout. Hoe meer je drinkt, hoe harder je lichaam moet werken tegen de verdunning van je extracellulaire lichaamsvloeistoffen.

Als je te veel water drinkt, kan je last krijgen van verschillende symptomen. De ergste symptomen zijn:

  • Waterintoxicatie, wat dodelijk kan zijn.
  • Beroertes.
  • Abnormale hartritmes.

Je kunt ook last krijgen van symptomen die niet meteen opvallen. Als je last hebt van onderstaande symptomen, dan is het heel waarschijnlijk dat je te veel water binnenkrijgt (dit hoeft niet alleen te komen door het drinken van water; het kan ook komen door het eten van veel waterrijk voedsel):

  • Koude handen en koude voeten.
  • Een lage lichaamstemperatuur.
  • Hoofdpijn of migraine.
  • Een droge huid.
  • Een lage bloeddruk of duizeligheid.
  • Stemmingswisselingen.
  • Vaak moeten plassen.
  • Snakken naar zout eten.


Drink met mate!
Begrijp me niet verkeerd: water is zeker goed voor je en het is beter voor je dan bijvoorbeeld de meeste frisdranken, maar te veel water is niet goed voor je. Wees voorzichtig. Drink alleen wanneer je dorst hebt. Luister naar je lichaam en niet naar gezondheidsgoeroe's die de gevolgen van hun goedbedoelde advies niet overzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>