Waarom moet jij oppassen voor een trage stofwisseling?

Een trage stofwisseling. De kans is redelijk aanwezig dat ook jij hier last van hebt,. 

"Echt niet! Waar heb jij het nou over? Ik heb nergens last van!" 

In dat geval: Gefeliciteerd! Ik hoop dat je gelijk hebt. Echt! Een trage stofwisseling is namelijk funest voor jouw gezondheid. 

Maar wat nou als jij wél een trage stofwisseling hebt? Het komt tegenwoordig namelijk vaker voor dan gedacht.

No worries! In deze blogpost kom jij erachter hoe je een trage stofwisseling herkent, wat de gevaren ervan zijn, wat het veroorzaakt en hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw stofwisseling sneller wordt, zodat jij een gezond leven kan (blijven) leiden. 



Hoe herken je een trage stofwisseling?
"Dunne mensen hebben een snelle stofwisseling en dikke mensen hebben een trage stofwisseling." 

Fout. Jouw omvang zegt niks over jouw stofwisselingssnelheid. Niet iedereen met overgewicht heeft een trage stofwisseling en niet iedereen met een gezond gewicht heeft een snelle stofwisseling. Vaak zijn het zelfs de heel dunne mensen die last hebben van een trage stofwisseling.

"Maar als ik het niet aan de omvang kan herkennen, waar kan ik een trage stofwisseling dan wel aan herkennen?!"

Goede vraag. Gelukkig is het antwoord simpel. Er zijn verschillende symptomen waaraan je een trage stofwisseling herkent, namelijk:

  • Een lichaamstemperatuur onder de 36,7 graden Celsius: jouw lichaamstemperatuur is de meest belangrijke graadmeter voor de werking van jouw stofwisseling. Wanneer jouw lichaam onvoldoende energie heeft om te gebruiken, schakelt het eerst de thermostaat uit. Zo gaat de resterende energie naar de plaatsen waar het echt nodig is.
  • Koude handen en voeten. 
  • Een laag libido. 
  • Lusteloosheid.
  • Onvruchtbaarheid.
  • Haarverlies. 
  • Allergieën.  
  • Chronische infecties. 
  • Insomnia. 
  • Heldere urine en vaak moeten plassen.


Waarom is een trage stofwisseling zo gevaarlijk?
Mensen met een trage stofwisseling hebben een grotere kans op het krijgen van gezondheidsproblemen dan mensen met een normale stofwisseling. Ook zijn mensen met een trage stofwisseling vaak minder vruchtbaar en hebben zij minder energie dan mensen met een goedwerkende stofwisseling. Hoe komt dat eigenlijk? 

Jij bent je er misschien niet van bewust, maar jouw stofwisseling regelt belangrijke processen in het lichaam. Jouw stofwisselingssnelheid is daarbij heel bepalend. 

Jouw stofwisselingssnelheid bepaalt het verbruik en de productie van energie in jouw lichaam. Hoe meer energie door het lichaam gebruikt kan worden, des te beter. Wanneer het lichaam onvoldoende energie geleverd krijgt, dan kunnen onze organen en spieren in ons lichaam niet optimaal functioneren. Wanneer jij een lange tijd last hebt van een trage stofwisseling, dan kan dit nog weleens schadelijke gevolgen hebben. Hoe sneller jij jouw stofwisselingssnelheid kan verhogen, hoe beter. 

"Wanneer de beschikbare energie niet voldoet aan de energiebehoeftes van de cellen, wanneer de cellen niet snel gedood worden door stress, dan zal het lichaam wat adaptieve mechanismen gaan gebruiken, wat herstelprocessen gaan stoppen door energieverbruik te verminderen, mogelijk gespecialiseerde lichaamsfuncties stoppen om de energiebehoeftes te verminderen. Veranderingen in het weefsel vinden plaats als een resultaat van defensieve reacties in gestresste cellen, vaak gevolgd door lange periodes van vermoeidheid en ontstekingen." - Ray Peat, PhD. 



Wat zijn de oorzaken van een trage stofwisseling?
Wij leven in een samenleving die het gemunt lijkt te hebben op onze stofwisseling. Er zijn namelijk vier patronen in onze samenleving die onze stofwisseling erg vertragen, namelijk:

  1. Er zijn belangrijke veranderingen in ons moderne dieet geweest vergeleken met vroeger.

    Er is de laatste tijd veel ophef geweest over bijvoorbeeld bewerkt voedsel, maar weinig mensen hebben een veel belangrijkere verandering in ons dieet niet in de gaten gehad: het soort vetten dat gegeten wordt, is namelijk drastisch veranderd.

    Tegenwoordig eten wij 1500% meer plantaardige oliën (margarine, sojaolie en andere botervervangingen) dan 100 jaar geleden. De vetcompositie van ons dieet is volledig veranderd: het is heel hoog in omega 6. Deze vetten zitten in grote hoeveelheden in het voedsel dat wij eten en het stapelt zich bovendien in ons lichaam op, omdat het heel langzaam afgebroken wordt. 


    Plantaardige vetten die rijk zijn aan omega 6 onderdrukken onze stofwisseling. Beren eten veel van dit soort vetten wanneer zij in winterslaap proberen te komen. Deze vetten vertragen de stofwisseling, zodat zij in winterslaap kunnen komen. Zonder het eten van deze vetten kunnen beren niet in winterslaap komen: hun stofwisseling werkt dan te goed. Je kunt je dus voorstellen wat het eten van dit soort vetten op de lange termijn met de mens doet. 


  2. Ons slaappatroon is de afgelopen tijd ontzettend veranderd. 

    Wij slapen tegenwoordig veel te weinig. Wij horen minstens 7 uur per dag te slapen, maar vaak halen wij dit niet eens. Dit heeft verschillende oorzaken: stress, elektronische apparatuur die onze hersenen actief houdt (tv, mobiele telefoon, laptop) en veel feesten.
     

  3. Onze samenleving is tegenwoordig geobsedeerd met het volgen van verschillende dieten. 

    Wanneer je een dieet volgt, is de kans groot dat jij onvoldoende calorieën binnenkrijgt of dat jouw lichaam onvoldoende voedingsstoffen ontvangt. Bij het volgen van een dieet krijg jij niet alles binnen wat je nodig hebt. Ook niet als je zogenaamd het perfecte, 'gezonde' dieet zou volgen. Je krijgt namelijk nooit voldoende calorieën, en dus onvoldoende energie, binnen met dit soort dieten. 


  4. Onze samenleving is bovendien gefocust op het behalen van het ideale lichaam door excessief te sporten. 

    Sporten eist veel energie van jouw lichaam, dit geldt met name voor cardio. Het is dan ook niet handig om veel te sporten als jij om te beginnen al weinig energie binnenkrijgt via voedsel. Jouw lichaam vangt deze klappen op en dit merk je aan jouw stofwisseling.



Wat kun je doen om jouw stofwisselingssnelheid te verhogen?
Het verhogen van jouw stofwisselingssnelheid is makkelijker dan je denkt. Je moet het alleen wel doen en dat kan nog weleens een struikelblok worden, aangezien wat ik jou ga aanraden in strijd is met informatie die tegenwoordig door verschillende gezondheidsgoeroe's verspreid wordt.  

  • EET MEER (CALORIEËN). Jouw lichaam moet voldoende energie geleverd krijgen om zijn werk goed te kunnen doen. Het klinkt raar, maar eet minstens jouw dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën (dit verschilt per persoon). Zo krijgt jouw lichaam voldoende energie binnen om alle belangrijke processen in het lichaam werkende te houden. 

  • VERMIJD BOTERVERVANGERS.  Zorg ervoor dat jouw dieet jouw stofwisseling niet onderdrukt. Eet échte (gras)boter en niet de zogenaamd 'gezonde' vervangers zoals margarine en sesamolie. En vermijd producten waarin deze oliën verwerkt zijn (dit is best moeilijk, aangezien het tegenwoordig bijna overal in zit). 

  • EET SUIKER EN ZOUT. Suiker, in welke vorm dan ook (fruit, pure suiker, complexe koolhydraten), is goed voor jouw stofwisseling. Zonder suiker kan jouw schildklier niet goed functioneren. Ditzelfde geldt voor zout. Zorg er dus voor dat je van zowel suiker als zout voldoende binnen krijgt. 

  • RUST. Take it easy! Vermijd cardio (doe het alleen als je het leuk vindt, niet omdat het 'moet'). Slaap meer dan 7 uur per dag. Ontspan en stress vooral niet te veel (makkelijk gezegd dan gedaan, ik weet het!). 

 

Ik heb zelf ervaren dat bovenstaande punten echt werken. Ik heb namelijk ook last gehad van een trage stofwisseling en wanneer ik bovenstaande punten een tijd niet goed volg, krijg ik last van een 'terugval'. Dat is voor mij alleen maar een herinnering om weer goed voor mijzelf te zorgen. 




LET OP!!
 Mocht je een erg beschadigde stofwisseling hebben, dan zou het goed kunnen dat jij je eerst slechter gaat voelen bij het volgen van bovenstaande punten. Dit is een reactie van jouw lichaam dat het niet meer gewend is om normaal te werken. Ook dit gaat over. 




Bronvermelding
Enig, M., & Fallon, S. - The Skinny on Fats. 
Peat, R. - Cancer: Disorder and Energy.
Peat, R. - Fatigue, aging and recuperation.
Peat, R. - Salt, energy, metabolic rate and longevity.
Peat, R. - Unsaturated Vegetable Oils: Toxic. 
Stone, M. - Diet Recovery. 
USDA - Nutrient Content of the U.S. Food Supply, 1909-2000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>