Ter verdediging van suiker

Zoals ik al eerder heb aangegeven, heeft suiker een slechte reputatie gekregen: suiker voedt kankercellen, maakt je dik en zorgt voor ontstekingen in het lichaam. Niet alleen suiker heeft een slechte reputatie gekregen, ook fruit zou slecht voor je zijn: fruit bevat veel natuurlijke suikers en teveel van deze suikers zou slecht voor je zijn*.

Suiker zou je dus zoveel mogelijk moeten vermijden. En je mag al helemaal niet toegeven aan je gevoel: wanneer je trek hebt in iets zoets, dan moet je de verleiding weerstaan. Mocht je toch toegeven aan de verleiding, dan is het een teken van emotionele zwakte. Maar wat nou als het snakken naar zoet eten helemaal niet slecht is? Wat nou als jouw lichaam eigenlijk heel intelligent is en jou op deze manier het signaal geeft om een tekort aan glucose, de brandstof waarop jouw lichaam functioneert, aan te vullen?

Wees niet bang!
Er zijn veel onderzoeken geweest die ervoor hebben gezorgd dat suiker een slechte reputatie heeft gekregen. "Veel suiker eten zorgt voor overgewicht", maar dit klopt niet. Deze onderzoeken zien namelijk één of meer factoren over het hoofd. Wat deze factoren precies zijn, vertel ik in een andere blogpost. Laat ik er eerst voor zorgen dat je suiker niet meer gaat mijden. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom je niet bang hoeft te zijn voor suiker:

  • Het eten van veel suiker zorgt voor een toename van de omzetting van T4 (inactief schildklierhormoon) naar T3 (actief schildklierhormoon) in de lever, wat goed is voor de werking van jouw stofwisseling.
  • Suiker laat de bloedsuikerspiegel niet sneller stijgen dan complexe koolhydraten, wat vaak wel gedacht wordt. 
  • Ieder voedingswaar dat enkel glucose aan de cellen levert (zoals complexe koolhydraten die zetmeel bevatten), zal sneller als vet worden opgeslagen dan een voedingswaar dat zowel glucose als fructose (suiker; simpele koolhydraten) aan de cellen levert. Suiker vermindert dus de neiging van het lichaam om vet op te slaan.
  • Glucose is de energiebron die de meeste voorkeur heeft van jouw lichaamscellen. Glucose is nodig voor omzetting van het schildklierhormoon (T4 naar T3). Glucose werkt beter in de aanwezigheid van fructose. Het eten van suiker/ sucrose (wat uit zowel glucose als fructose bestaat) zal er dus voor zorgen dat jouw lichaam sneller energie geleverd krijgt en deze efficiënter kan gebruiken. 


En je hoeft al helemaal niet bang te zijn voor fruit, want:

  • Fructose heeft positieve effecten op insulinegevoeligheid en bloedsuiker.
  • Fructose remt de stimulatie van insuline door glucose. 
  • Fructose assisteert het lichaam in het behouden van mineralen zoals magnesium, calcium en koper. 
  • Fructose helpt om je bloedsuiker te reguleren en de bijnieren te kalmeren.
  • Fructose werkt goed tegen ontstekingen.
  • Fructose beschermt de werking van jouw stofwisseling en verhoogt de stofwisselingssnelheid.


Vermijd alternatieve, 'gezonde' zoetstoffen!
Alternatieve zoetstoffen zoals stevia kan je het beste vermijden. Ze verhogen je eetlust en verhogen bovendien de hoeveelheid adrenaline in je lichaam. Wanneer je namelijk iets met stevia eet, dan verwacht jouw lichaam dat het glucose gaat ontvangen, aangezien stevia zoet smaakt. Het probleem met stevia is dat het geen glucose levert. Hierdoor raakt het lichaam in de war en maakt het door de verwarring adrenaline aan. Zorg er dus voor dat als je iets zoets eet, dat het eten ook daadwerkelijk glucose bevat (suiker, honing, fruit, etc.). 



*Wanneer ik het over suiker heb, heb ik het over sucrose, de simpele koolhydraat die bestaat uit glucose en fructose. Sucrose is onder andere te vinden in rijp fruit, honing, suiker, bieten en andere wortelgroentes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>