Orthorexia: wanneer gezond eten een obsessie wordt.

Iedereen heeft weleens gehoord over anorexia of boulimia, maar niet iedereen kent het fenomeen orthorexia. Orthorexia is een eetstoornis die steeds vaker voorkomt in onze samenleving en dit is iets waar wij ons bewust van moeten worden. Maar wat houdt orthorexia eigenlijk in?

Iemand die aan orthorexia lijdt, is 24 uur per dag bezig met verantwoord en gezond eten. Alles staat in het teken daarvan. Bij het eten van (in hun ogen) ongezond eten, gaan er de gekste gedachtes door hun hoofd. "Hoe kan ik zo stom zijn om chocolade te eten? Daar zit suiker in en dat voedt kankercellen. Nu krijg ik kanker.". Deze mensen straffen zichzelf voor het eten van ongezond eten door excessief te sporten of door een nog strenger dieet te volgen.  

Orthorexia is iets wat er vaak insluipt. Dankzij het lezen van informatie over gezonde voeding schrappen deze mensen steeds meer voedsel, omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit voedsel hun gezondheid zal schaden. Hierdoor houden ze uiteindelijk nog maar weinig over om te kunnen eten. Doordat het voedingspatroon van orthorexiapatiënten niet gevarieerd is, hebben zij dan ook vaak last van vitaminetekorten.

Voedingsexpert Lynn De Merlier maakt een onderscheid tussen mensen die aan anorexia of boulimia leiden en mensen die aan orthorexia lijden:

De orthorexiapatiënt heeft geen laag zelfbeeld en zit niet slecht in zijn vel. Vaak zijn het hoogopgeleide mensen, die vooral controle willen hebben.

Het is niet iets wat je aan iemand kunt zien.

Orthorexiapatiënten zijn niet gemakkelijk te herkennen, omdat zij er niet ongezond uitzien. Toen ik zelf zo gefocust was op gezond eten en een aantal kilo afgevallen was, zag ik er (voor zover ik weet) hartstikke normaal uit. Mijn BMI was nooit te laag en ik had nergens botten die uitstaken. Ik kreeg zelfs complimentjes over mijn gewichtsverlies, wat gevaarlijk was aangezien het mijn 'gezonde' eetgedrag nog meer stimuleerde. Ondanks dat ik er gezond uitzag, was ik helemaal niet gezond. Dit geldt voor veel mensen met orthorexia. 

Zo zie je maar weer hoe gevaarlijk het is om aannames te maken die enkel op het uiterlijk gebaseerd zijn. "Oh, ik zie haar alleen maar rauwe groentes eten. Apart. Dat lijkt me niet erg gezond. Maar zij ziet er niet te dun uit, dus het zal wel meevallen. Zij zal wel weten wat zij doet.". 

Enkel omdat iemand er gezond uitziet, betekent het nog niet dat deze persoon ook daadwerkelijk gezond bezig is. Andersom is dat natuurlijk ook het geval. 

Onze samenleving werkt orthorexia onbewust in de hand.

In onze samenleving wordt wilskracht bewonderd. Letten op wat je eet, wordt door velen gerespecteerd. Zo worden mensen die bijvoorbeeld zijn gestopt met het eten van suiker, bewonderd. Waarom? Omdat het heel moeilijk is om dat vol te houden (en dat heeft een reden). 

Mensen die de wilskracht hebben om verleidingen tijdens het volgen van een dieet te weerstaan, worden tegenwoordig bewonderd en gecomplimenteerd over hun fantastische doorzettingsvermogen. Het is dan ook niet heel vreemd dat orthorexia steeds vaker voorkomt. 


Verleidingen zijn er niet zomaar. 

Veel mensen staan er niet bij stil dat deze zogenaamde verleidingen tijdens het diëten er niet voor niets zijn. Je kunt alleen maar verleid worden door datgene waar je zelf niet voldoende van krijgt. Wanneer jouw lichaam een tekort aan bepaalde voedingsstoffen heeft, dan ontwikkelt jouw lichaam er een eetlust voor om zo de tekorten weer aan te vullen. Zodra de tekorten aangevuld zijn, heeft jouw lichaam er meteen een stuk minder behoefte aan.

Maar wat doen mensen die een streng dieet volgen? Zij geven niet toe aan verleidingen en gaan in plaats daarvan op een blaadje sla kauwen, omdat zij ervan overtuigd zijn dat dit het goede is om te doen. Het lichaam vraagt dan bijvoorbeeld naar zoet eten, maar mensen die een streng dieet volgen, negeren deze behoeftes. Hierdoor nemen de tekorten in het lichaam alleen maar toe en vangt het lichaam de klappen op.

Het is gezond om ongezond te eten.

Het is gezond om datgene te eten waar jouw lichaam naar snakt. Ja, ook wanneer je naar ongezond eten snakt. Tegenwoordig luisteren wij liever naar wetenschappers dan dat wij naar onszelf en naar ons lichaam luisteren. Omdat een wetenschappelijk onderzoek toevallig heeft uitgewezen dat vegetariërs langer leven, dan betekent dat nog niet dat dit ook voor jou de waarheid is.

Uiteindelijk is ieder lichaam verschillend: ieder lichaam heeft verschillende behoeftes en dat lijkt vaak vergeten te worden. Het lichaam is intelligenter dan meeste mensen denken en het wordt tijd dat wij er weer naar gaan luisteren!   

Eén reactie op “Orthorexia: wanneer gezond eten een obsessie wordt.

  1. Hey Linda,
    leuke blog heb je! Eentje die ik zeker ga volgen ;)
    En je hebt helemaal gelijk hoor. Gelukkig ben ik zelf niet zo bezig met diëten, je zou er toch maar ongelukkig van worden.
    Doe vooral zo verder!
    mvg, Margo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>