Melk: goed voor elk?!

"Melk is goed voor elk." Dat is een oud gezegde dat de laatste jaren erg wordt tegengesproken door verschillende dieetgoeroes. Zuivel zou ontstekingen in je lichaam veroorzaken, slijm produceren en je dik maken. Dat is iets wat ik ook een aantal jaren heb geloofd. Toch ben ik het nu weer eens met het gezegde dat van generatie op generatie is doorgegeven: melk is inderdaad goed voor elk.

Als je erover nadenkt, is het best vreemd dat zuivel zo'n slechte reputatie heeft gekregen. Het is een natuurlijk product dat verschillende generaties eeuwenlang zonder problemen heeft gevoed. Toch veroorzaakt zuivel de afgelopen jaren bij verschillende mensen allergieën en lactoseintolerantie. Hoe kan dat? 

 

4 redenen waarom je gevoelig voor zuivel bent.

  1. Zuivel kan moeilijk te verteren zijn voor mensen die een tekort aan essentiële voedingsstoffen en voor mensen die een langzame stofwisseling hebben. Deze mensen hebben vaak verzwakte maagsappen, waardoor de zuivel niet goed verteerd kan worden.  
     
  2. De meeste zuivelproducten komen van ongezonde (fabrieks)koeien. Deze koeien krijgen vaak een onnatuurlijk dieet, weinig beweging, weinig zonlicht en worden volgestopt met antibiotica en hormonen. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat melk minder vriendelijk wordt voor ons lichaam en dus allergieën kan veroorzaken. Het kiezen voor een ander soort melk kan al enorm veel schelen. 
     
  3. Aan veel zuivelproducten worden vitamines en andere additieven toegevoegd. Dit is met name het geval bij melk waarbij het vet (deels) verwijderd wordt. Dit vet bevat vitamine A en vitamine D. Na het verwijderen van het vet worden er weer synthetische vitamines en andere additieven aan de melk toegevoegd die irriterend kunnen zijn voor het spijsverteringsstelsel.  Kies dus liever voor volle melk dan voor magere melk.
     
  4. Mensen met een hormonale disbalans (bijvoorbeeld een progesterontekort of oestrogeendominantie) zullen het vermogen om lactose (een enzym dat nodig is om suiker in melk te verteren) te produceren kwijtraken. Deze mensen zijn hierdoor niet in staat om zuivel goed te verteren. 

 

De voordelen van zuivel.

Als je een aantal dieetgoeroes moet geloven, dan zou je zuivel voor de rest van jouw leven moeten vermijden. Denk toch maar eens goed na voordat je zo'n advies opvolgt, want er zitten belangrijke voordelen verbonden aan het eten van zuivel: 
 

  • Zuivel zit boordevol calcium. Het is heel belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen: zodra jouw lichaam onvoldoende calcium binnenkrijgt, dan onttrekt het calcium uit eigen botten, wat jouw botten dus verzwakt. Het is dus heel belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen. Calcium zorgt voor sterke botten, sterk haar en sterke nagels. Bovendien heeft het een ontspannend effect op het lichaam en kan het helpen om de effecten van stress te bestrijden.
     
  • Zuivel bevat alle essentiële macrovoedingsstoffen: het bevat niet alleen eiwitten van een zeer hoge kwaliteit (die makkelijk verteerd kunnen worden), maar het bevat ook koolhydraten en vet. Het is dus echt een alles-in-één product. 
     
  • Zuivel bevat weinig onverzadigde vetten. Dit is positief, want een teveel aan onverzadigde vetten vertraagt jouw stofwisselingssnelheid. Zuivel heeft bovendien een stimulerend effect op de stofwisseling.
     
  • Zuivel bevat weinig ijzer. Ook dit is goed, want een teveel aan ijzer kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken. 

 

Tips voor het herintroduceren van zuivel in jouw dieet.

Mocht je gestopt zijn met zuivel, dan snap ik dat je bang bent om het weer in jouw dieet te herintroduceren. "Wat nou als mijn lichaam er niet goed op reageert?". Ik snap het: ik heb zuivel zelf ook twee jaar lang niet aangeraakt en ik was dan ook best bang om het weer te gaan eten. Maak je geen zorgen. Jouw lichaam kan weer wennen aan zuivel, zodat je het iedere dag weer kunt eten en/ of drinken. Hier zijn een aantal tips die je kunt gebruiken om zuivel weer in jouw dieet te herintroduceren: 
 

  • Probeer geitenmelk eens uit. Geitenmelk is vaak makkelijker te verteren dan koemelk.
  • Eet oude kazen. Hoe ouder de kaas is, hoe minder lactose erin zit. Probeer bijvoorbeeld eerst Parmesaanse kaas uit, deze kaas bevat vrijwel geen lactose. 
  • Test jouw reactie uit bij het eten van kefir en lactosevrije producten zoals yoghurt. 
  • Als dat allemaal goed gaat, herintroduceer melk dan weer in jouw voedingspatroon.
     


Hopelijk helpen deze tips je om zuivel weer te herintroduceren in jouw dieet. Het is niet alleen heel goed voor je, het is ook erg lekker. Ik kan er nu gelukkig iedere dag weer van genieten, want ik heb er meer dan twee jaar lang niks van binnengekregen. Tijd om de schade weer in te halen dus!
 

Bronvermelding
Peat, R. (2011). 'Milk in context: allergies, ecology and some myths'. http://raypeat.com/articles/articles/milk.sthml

Voedingscentrum. 'Voedingsstoffen.' http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingsstoffen.aspx




 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>