Magnesium, het wondermineraal.

Magnesium is een mineraal waar ons lichaam niet zonder kan. Het heeft namelijk een functie bij meer dan 300 processen in ons lichaam. Magnesium wordt niet voor niets het 'wondermineraal' genoemd. Het wordt echter niet voldoende gewaardeerd, terwijl het zo veel voor onze gezondheid doet.

Zo zorgt magnesium voor stevige botten, voor ontspanning van de spieren en voor een goede prikkeling van de zenuwen. Ook verbetert magnesium de opname van voedingsstoffen in het lichaam. 

Het lichaam heeft magnesium nodig om energie te produceren en deze op te slaan. Ook helpt magnesium bij het ontgiften van het lichaam. Bovendien maakt magnesium de lichaamscellen gevoeliger voor insuline en gaat zo insulineresistentie tegen. 

Magnesium voorkomt en vermindert migraine en draagt bij aan een goede bloeddruk. Het hormoon serotonine is tenslotte afhankelijk van magnesium voor diens productie en functionering: zonder magnesium kan serotonine niet door de hersenen gebruikt worden. Serotonine zorgt voor een goed humeur, dus je begrijpt wat er gebeurt als je te weinig magnesium in jouw lichaam hebt. 

Magnesium is te vinden in onze voeding, maar doordat er tegenwoordig steeds meer mineralen worden onttrokken uit de aarde waarin ons voedsel gekweekt wordt, is de hoeveelheid magnesium in bijvoorbeeld groente en fruit niet meer zo hoog als vroeger. Hierdoor hebben steeds meer mensen last van een magnesiumtekort. 

Heb ik een magnesiumtekort?
Meer dan 70% van de mensen heeft een magnesiumtekort zonder het zelf te weten. De kans is dus redelijk groot dat ook jij een magnesiumtekort hebt. Een magnesiumtekort is helaas niet altijd goed vast te stellen met een bloedonderzoek, aangezien magnesium voornamelijk in ons spierweefsel en in onze cellen wordt opgeslagen. Je kunt een magnesiumtekort herkennen aan één of meer van de volgende symptomen:

  • Spierpijn/ krampen.
  • Chronische vermoeidheid.
  • Hoofdpijn en/ of migraine.
  • Koude voeten.
  • Nervositeit.
  • Prikkelbaarheid.
  • Duizeligheid.
  • Concentratie- en geheugenstoornissen.
  • Hoge bloeddruk.
  • Depressie.
  • Hartkloppingen.


Wat te doen bij een magnesiumtekort?
Je zou denken dat het het beste is om een magnesiumsupplement te slikken om zo je tekorten weer aan te vullen. Dit is voor een magnesiumtekort echter niet het meest verstandig om te doen: magnesium wordt namelijk veel beter opgenomen via de huid dan via het spijsverteringsstelsel. De beste manier om jouw magnesiumtekort aan te vullen, is door jouw lichaam met magnesiumolie in te smeren. 

Smeer jouw lichaam iedere dag in met magnesiumolie, vooral op de plekken waar de huid dun is (knieholtes, binnenkant van bovenbenen, voetzolen). Hierdoor wordt zoveel mogelijk magnesium opgenomen en komt het direct in jouw lichaam terecht. Het kan zijn dat de magnesiumolie wat irritaties (tintelingen, prikkelingen) oplevert. Dit is een reactie van jouw lichaam op de grote hoeveelheid magnesium, aangezien het lichaam een lange tijd onvoldoende magnesium heeft gekregen. Om deze reactie te verminderen, kan je de olie verdunnen met wat water totdat je er voldoende tolerantie voor hebt opgebouwd. 

Mocht magnesiumolie toch niks voor jou zijn, dan is een bad met Epsom zout een optie. Epsom zout bevat namelijk veel magnesium. Doe zo'n 500 gram Epsom zout in bad en zorg ervoor dat alles goed oplost. Blijf minimaal 15 minuten in bad liggen en voeg geen andere producten toe in het water. Dit vermindert de opname. Heb je geen bad? Gebruik het zout dan in een voetbad. De huid bij de voetzolen is namelijk dun en neemt hierdoor het magnesium goed op. Doe zo'n 100 gram in een teiltje warm water en blijf minimaal 20 minuten zitten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>