Allergisch voor het maken van fouten? Lees dan dit boek (en deze blogpost)!

De meeste mensen die mij goed kennen, weten dat ik een perfectionist ben en niet graag fouten maak. Ik vind het dan ook niet gemakkelijk om toe te geven dat ik fouten maak. Ik wil altijd de juiste keuzes maken en word al misselijk bij het idee dat ik iets fout heb gedaan. Het is dan ook niet heel gek dat ik een maand geleden het volgende boek van Kathryn Schulz heb gekregen:

 

"Oeps! Waarom fouten maken ons grootste talent is"

Oehh, ik ben zo blij dat ik dit boek heb gekregen!! Het heeft me geleerd om anders te kijken naar het maken van fouten. Iedereen weet dat ieder mens fouten maakt, maar zodra het over jouw fouten gaat, dan is het heel moeilijk om toe te geven dat je iets niet goed hebt gedaan.  Dit boek maakt duidelijk waarom je je zo rot voelt als je jezelf beseft dat jij een fout hebt gemaakt.

Waarom is het zo moeilijk om fouten toe te geven? 
Ik ben een van de mensen die het moeilijk vindt om zijn fouten toe te geven. Ik snapte nooit zo goed waarom, want ik ben totaal niet afkeurend tegenover de fouten van anderen, waarom dan wel tegenover de fouten van mezelf? Waarom vind ik het zo belangrijk dat ik alles meteen goed doe?

Kathryn Schulz heeft me doen inzien dat dit komt door de manier waarop onze samenleving in elkaar zit: mensen die fouten maken, worden vaak afgeschilderd als 'dom', 'lui' en 'onverantwoordelijk'. Dit is de reden dat er perfectionisten, zoals ikzelf, bestaan: deze mensen willen bewijzen dat zij allesbehalve dom, lui en onverantwoordelijk zijn door alles meteen goed te doen. 

Dit is niet de enige reden dat er perfectionisten bestaan. Wij krijgen bovendien vanaf een jonge leeftijd te horen dat je succesvol wordt door nooit fouten te maken. Daarom doen wij dus onze uiterste best om fouten te voorkomen. Terwijl juist het tegenovergestelde waar is: ook (en juist) succesvolle mensen maken fouten. Er zijn eigenlijk weinig verschillen tussen de succesvolle mensen en de minder succesvolle mensen: wat kenmerkend voor de succesvolle mensen is, is dat zij besloten hebben om van hun fouten te leren en door te zetten. Het is dus niet erg om toe te geven dat ook jij fouten maakt, iedereen doet het! Al bestaan er natuurlijk ook mensen die ervan overtuigd zijn dat zij nooit fouten maken en dat kan gevaarlijk zijn. 

Waarom onze overtuiging in ons gelijk gevaarlijk kan zijn.
Het kan erg gevaarlijk zijn om altijd het gevoel te hebben dat je alles goed doet.  Ten eerste maakt het je geen sympathiek mens, want als je denkt dat je altijd alles goed doet, dan kom je erg arrogant over. Ten tweede ben je een gevaar voor je omgeving, want deze overtuiging in jouw vaardigheden maakt je juíst foutgevoeliger. Het is heel gezond en verstandig om weleens aan jezelf te twijfelen.

Een voorbeeld daarvan is een chirurg die in zijn overtuiging het verkeerde lichaamsdeel geopereerd heeft. Deze chirurg was er zo van overtuigd dat hij altijd alles goed deed, dat hij zichzelf daardoor niet meer controleerde. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat een operatie volledig fout ging. Een goede reminder dus voor iedereen: ook al voelt het alsof je iets goed doet, dan betekent dat nog niet dat dat daadwerkelijk ook zo is. Aan jezelf twijfelen is dus niet zo slecht als je dacht ;).
 

 

Waarom is het maken van fouten positief?
Het maken van fouten hoeft niet slecht te zijn. Zo zorgt het maken van fouten bijvoorbeeld voor creativiteit: als je merkt dat iets niet werkt, dan verzin je vanzelf een manier waarop het wel werkt. 

Het maken van fouten zorgt niet alleen voor creativiteit: het zorgt ook voor zelfontplooiing. Wanneer je een fout maakt, leer je niet alleen iets over datgene wat je fout hebt gedaan: je leert ook jezelf beter kennen. Hoe ga je ergens mee om zodra iets niet gaat zoals je wilt en hoe ga je ermee om als iemand jou op je vingers tikt? En dat zijn niet de enige vragen die je dan steeds meer beantwoord krijgt!

Kortom, je kunt het maken van fouten niet voorkomen, hoe hard je ook je best doet. Omarm je jouw fouten, leer je ervan en lach je erom? Of ren je weg voor je fouten en sta je stil in jouw zelfontwikkeling? Aan jou de keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>