Afvallen als goede voornemen? Doe het niet als volgt:

Het nieuwe jaar is weer aangebroken en zoals altijd hebben veel mensen zich voorgenomen om wat kilo's kwijt te raken. Afvallen is een van de meest genoemde goede voornemens en het is ook een van de goede voornemens die het volgende jaar opnieuw wordt gemaakt, omdat het uiteindelijk toch niet gelukt is. Dat het vaak toch niet lukt, ondanks alle goede intenties, ligt aan de manier waarop het wordt aangepakt. Mocht je willen weten welke fouten dat zijn, lees dan snel verder!
 

 

  • Stoppen met het eten van junk food. 
    Natuurlijk is het goed als je voornamelijk gezond eet. Maar junk food wordt niet zomaar 'soul food' genoemd. Soms heb je het nodig (ja, echt. Je lichaam kan junk food soms nodig hebben: bijvoorbeeld op momenten dat je lichaam een zout- en energietekort heeft) en dat is prima. 

    "Maar door geen junk food te eten, val je heel snel af!". Dat klopt. Het vermijden van lekkernijen kan in het begin helpen met het verliezen van gewicht, maar op langere termijn zorgt het ervoor dat je je tekort voelt gedaan en eetbuien krijgt. Grote kans dat je dat verloren gewicht snel weer terugkrijgt, waarschijnlijk met wat extra kilo's erbij. 

     

  • Het ontbijt overslaan.  
    "Als je 's ochtends niet eet, dan gebruikt jouw lijf het opgeslagen vet uit jouw lichaam voor energie.". Dat is een leuke gedachte, maar helaas zorgt het overslaan van het ontbijt niet voor gewichtsverlies. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat je aan zult komen wanneer je je ontbijt overslaat. Mensen die het ontbijt overslaan, zijn hongeriger dan mensen die wel ontbijten en de kans is aanzienlijk groter dat zij later die dag eetbuien zullen krijgen.

     

  • Vaker en langer sporten. 
    Veel mensen zijn vastberaden om zo snel mogelijk veel af te vallen en denken dat vaker en langer sporten de oplossing biedt. En dan gaat het niet om iedere dag een half uur wandelen, nee: het gaat om iedere dag minstens een uur intensief sporten.

    Sommige mensen verliezen hierdoor inderdaad snel gewicht, maar dit gaat ten koste van hun stofwisselingssnelheid. Deze wordt langzamer door al dat intensieve gesport. Hierdoor wordt het steeds lastiger om af te vallen. Ook het stabiel houden van je gewicht zal hierdoor lastiger worden. 

    Andere mensen vallen, ondanks al het sporten, helemaal niet af. Dit komt doordat al dat intensieve gesport door jouw lichaam als stress wordt ervaren en, stress staat gewichtsverlies in de weg.  

     

  • Iedere dag op de weegschaal staan.
    Dit is een van de meest onzinnige dingen om te doen. De getallen op de weegschaal geven enkel aan hoeveel jouw lichaam in totaal weegt. Deze getallen zeggen niets over de verhoudingen van bijvoorbeeld spieren en vet. Mensen met hetzelfde gewicht en dezelfde lengte kunnen er toch heel anders uitzien, ondanks dat zij dezelfde cijfers op de weegschaal hebben staan, en dat komt doordat de één bijvoorbeeld meer spieren heeft dan de ander.

    De cijfers van de weegschaal bekijken, zorgt er enkel voor dat je in de put gaat zitten zodra je een grammetje aankomt. Daarbij hou je vaak geen rekening met hormonale schommelingen of het feit dat je lichaam wellicht water vasthoudt op het moment dat jij op die weegschaal staat. Je kunt bovendien aankomen door de vorming van spieren, terwijl je wel vet verliest. Kijk liever naar de manier waarop jouw kleding valt en houd je niet teveel bezig met de getallen op de weegschaal!

     

  • Een (crash)dieet volgen.
    Het volgen van een dieet werkt niet, niet als je jouw gezondheid ook nog belangrijk vindt. Met het volgen van bepaalde dieten is het inderdaad mogelijk om veel af te vallen, maar deze dieten zorgen er echter voor dat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt of te weinig calorieën binnenkrijgt.  Sommige dieten sluiten bepaalde voedselgroepen zelfs bijna volledig uit (koolhydraten, vetten, etc.). 

    Sommige mensn pakken het zelfs radicaler aan door een crashdieet te volgen. Deze mensen zijn het zat om al jarenlang zonder succes af te vallen, waardoor zij denken dat een crashdieet de enige oplossing is. Deze alles-of-niets aanpak werkt tegendraads. Met een crashdieet ga je minder calorieeën eten dan je lichaam nodig heeft. Het is hiermee inderdaad mogelijk om snel af te vallen, maar het vertraagt ten eerste jouw stofwisselingssnelheid en ten tweede komt het gewicht er weer bij zodra je weer normaal gaat eten (het welbekende jo-jo effect). Geen oplossing dus. 

     

  • Nooit meer uit eten gaan. 
    Wanneer je uit eten gaat, weet je niet hoe het eten bereid is en wat voor producten er gebruikt zijn bij het maken van het gerecht. Er zitten vaak vetmakers in deze gerechten en daarom lijkt het beter om nooit meer uit eten te gaan.

    Het klopt dat de gerechten in restaurants vaak vetmakers bevatten, ook al denk je soms van niet. Toch is het zeker niet aan te raden om nooit meer uit eten te gaan. Dit is geen manier om te leven. Uit eten gaan met vrienden zorgt voor ontspanning en ook dat kan jouw lichaam goed gebruiken in hedendaagse gestreste samenleving. 

     

  • Onrealistische verwachtingen hebben.
    Sommige mensen wegen 70 kilo en willen 10 kilo afvallen, en dat ook nog eens binnen 2 maanden. Bovendien moet dat gewicht er enkel van de benen en buik afgaan, niet van borsten en billen. Dit is niet realistich.

    Het is helaas niet mogelijk om plaatselijk af te vallen en 10 kilo binnen 2 maanden is erg uitzonderlijk en vaak ongezond. Als je al je hele leven stevige bovenbenen hebt, dan is het erg onrealistisch om te verwachten dat je na een jaar net zulke dunne benen hebt als Nicole Richie. Jouw lichaam is op een bepaalde manier gebouwd en daar moet je van leren houden. 

 

 

Mocht je echt graag willen afvallen, dan zou een ander voornemen beter zijn, zoals: "Ik ga mijn stofwisselingssnelheid verhogen", of "ik ga van mijn lichaam houden zoals het is", of "ik moet leren mijn gezondheid meer te waarderen dan het hebben van een perfect uiterlijk".

 

 


Bronvermelding
Goldstone, A.P. et. al. (2009). "Fasting biases brian reward systems toward high-calorie foods.". European Journal of Neuroscience.

Nowson, C.A., & Torres, S.J. (2007). "Relationship between stress, eating behavior and obesity.". Nutrition. 

Peat, R. (2007) "Salt, energy, metabolic rate and logevity."  Geraadpleegd via http://raypeat.com/articles/articles/salt.shtml 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>