“Voor jezelf zorgen is niet zo belangrijk!”

Het is weer zover: het is maandag. Tijd om vroeg uit bed te stappen, want je moet jezelf klaarmaken voor je werk om daar vervolgens je uiterste best te doen. Dan kom je thuis van een lange werkdag en is het tijd om voor iedereen het eten klaar te maken. Na het eten maak je nog wat tijd vrij voor het huishouden en uiteindelijk houd je nog een uurtje over om iets voor jezelf te doen voordat je gaat slapen. 

Dit is een situatie die voor heel veel mensen erg herkenbaar is. Deze situatie kan door twee dingen veroorzaakt worden: 1) iedere dag put je jezelf onbewust uit, omdat je de behoeftes van anderen belangrijker vindt dan de behoeftes van jezelf. 2) Je hecht teveel waarde aan de verkeerde dingen: het hebben van een mooi uiterlijk of veel materiële rijkdom is belangrijker dan het hebben van een goede gezondheid en goede relaties.

Niet iedereen wil dit toegeven, maar tegenwoordig verzorgen we onszelf niet meer zo goed. Sommigen geven dit wel toe, maar vermelden daarbij meteen dat zelfverzorging "toch niet zo belangrijk is". Anderen zeggen zelfs dat voor jezelf zorgen "egoïstisch" is: je bent hierdoor enkel met jezelf bezig en je let daardoor niet op het welzijn van anderen. Het is dan ook niet zo raar dat mensen zichzelf tegenwoordig niet meer zo goed verzorgen, want een goede zelfverzorging brengt al snel een negatieve lading met zich mee. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen!

Maar hoe weet je eigenlijk of je goed voor jezelf zorgt?  Veel mensen zijn namelijk van mening dat zij prima voor zichzelf zorgen en dat het voor hen helemaal niet nodig is om beter op zichzelf te letten. Toch is er vaker sprake van een slechte zelfverzorging dan je denkt, maar meeste mensen zijn zich hier niet bewust van. 


6 tekenen die aangeven dat jij beter voor jezelf moet gaan zorgen:

  1. De laatste keer dat je uitgerust wakker werd, kun je je niet meer herinneren. 
     
  2. De enige bananen die je eet, zitten in een Haribo verpakking. 
     
  3. Je kunt je niet herinneren wanneer je voor het laatst je haar gekamd hebt.
     
  4. De laatste keer dat je gesport hebt, was met gym op de middelbare school.  
     
  5. Hoofdpijn is een alledaags verschijnsel waaraan je gewend bent geraakt.
     
  6. De laatste keer dat je tijd voor jezelf hebt vrijgemaakt, is langer dan een maand geleden. 


Herken jij jezelf in drie of meer van bovengenoemde tekenen? Dan is het tijd om beter voor jezelf te gaan zorgen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Het is namelijk best lastig om goed voor jezelf te zorgen als je dat niet gewend bent.

Zorg voor jezelf zoals je zou zorgen voor iemand van wie je houdt.
Aangezien we tegenwoordig zo gericht zijn op de behoeftes van anderen, lijken we vergeten te zijn hoe we voor onszelf moeten zorgen. Het wordt tijd dat we weer leren hoe we voor onszelf moeten zorgen. Hoe kan dat beter door te onthouden dat je jezelf net zo zou moeten verzorgen zoals voor iemand van wie je houdt? Dat houdt onder andere het volgende in:  

 

  • Zorg voor je fysieke gezondheid door voldoende te slapen
  • Eet gezond, maar vergeet ook niet te genieten.  Zorg ervoor dat er een goede balans is in je voedingspatroon. Het is natuurlijk belangrijk om gezond te eten, maar het is voor je mentale gezondheid ook heel belangrijk om af en toe te genieten van 'ongezond' eten.     
  • Maak tijd vrij voor jezelf en ontspan
  • Maak regelmatig plannen om iets leuks te doen. We zijn het gewend om werk in te plannen, maar het is net zo belangrijk om plezier in te plannen. 
  • Omring jezelf met positiviteit. Vermijd of beperk het contact met mensen die negatieve energie brengen en jou daardoor veel energie kosten.
  • Leer om "nee" te zeggen. Jouw "ja" is waardevol en het zou niet automatisch aan iedereen gegeven moeten worden. Reserveer jouw "ja" voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. 
  • Ga onnodige stress uit de weg. Waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig is?

 

Hopelijk heb ik je ervan kunnen overtuigen dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Je kunt namelijk pas echt goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Vergelijk het maar met het dragen van een zuurstofmasker in een vliegtuig: je moet het zuurstofmasker eerst bij jezelf opzetten, voordat je de ander kan helpen en zo moet je dat ook zien in het alledaagse leven.

Maak dus meer tijd vrij voor jezelf! Door kleine aanpassingen te doen in je leven kan je al heel veel bereiken. Je zult bijvoorbeeld versteld staan wat een uurtje in bad liggen wel niet met je kan doen! :) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>