Stress: the good and the bad.

Terwijl ik dit schrijf, ervaar ik datgene waar ik het vandaag over ga hebben: stress! De minuten tikken voorbij en ik ben nog lang niet klaar met mijn nieuwe blogpost! HELP! "Krijg ik het wel op tijd af?" Bij de gedachte dat ik het niet op tijd kan posten, gaat mijn hart al sneller kloppen. " "Is het wel goed genoeg?", "Wat als ik het niet op tijd af krijg?!", ""Wat helpt ook alweer tegen stress?"... "O ja: ademhalingsoefeningen!!". Adem in.. Adem uit...  Adem in.. Adem uit..."WAAROM WERKT DIT NIET?!?!".

"Wat doe ik nu? Ademhalingsoefeningen?! Ik heb nog hartstikke veel te doen en ik ga me focussen op mijn ademhaling?! Doe normaal, Linda. Ga verder met schrijven! Hup! Schiet op!".


Waar moet ik naar luisteren? Naar het welbekende advies dat ik moet ontspannen wanneer ik gestrest ben? Of moet ik me niet aanstellen en gewoon door de stress heen werken? Deze blogpost gaat antwoord geven op de vraag wat het beste is om te doen. Het antwoord zou je wellicht kunnen verbazen.

 

Wat is stress?
Stress. Het laat jouw hart sneller kloppen, zorgt voor een snellere ademhaling en verhoogt de zweetproductie. Stress is niets anders dan spanning of druk en iedereen krijgt er weleens mee te maken.

Stress heeft een slechte reputatie. Stress zou slecht voor je zijn en je moet het altijd proberen te voorkomen. Mocht je uiteindelijk toch gestrest zijn, dan moet je ermee leren omgaan met behulp van verschillende ontspanningsoefeningen. Hoe sneller je de stress kwijt bent, hoe beter: stress zou je ziek maken en zou het risico op allerlei ziektes aanzienlijk verhogen. 


Verschillende soorten stress.
Stress wordt door jouw lichaam niet altijd hetzelfde ervaren. Jouw lichaam maakt onderscheid tussen twee soorten stress: acute stress en chronische stress. 

  • Er is sprake van acute stress als je een aantal minuten tot uren spanning ervaart. Voorbeelden van acute stress zijn confrontaties met collega's, presentaties voor belangrijke mensen en deadlines voor een blog. Sporten is ook een vorm van acute stress. Acute stress is het goede soort stress: het versterkt het immuunsysteem en het kan zelfs het geheugen verbeteren. 
     
  • Er is sprake van chronische stress als je een aantal dagen tot jaren spanning ervaart. Voorbeelden van chronische stress zijn de komst van een kindje, een verhuizing en een scheiding. Dit is het slechte soort stress wat o.a. hartaanvallen, autoimmuunziektes en depressies kan veroorzaken. Bovendien beperkt het jouw denkvermogen en verhoogt het jouw risico op mentale ziektes. Ook onderdrukt dit soort stress het immuunsysteem.  


Stress: goed of slecht?
Het is duidelijk dat stress een slechte reputatie heeft, maar is het echt zo slecht voor je als wordt beweerd? Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat stress niet per se slecht hoeft te zijn: het is een kwestie van perceptie.

Keller et. al. (2011) onderzochten het effect dat de perceptie van stress op iemands gezondheid heeft. Zij stelden aan 30.000 Amerikanen in een tijdsbestek van acht jaar twee belangrijke vragen: 

  1. Hoeveel stress heb jij het afgelopen jaar gehad? 
  2. Geloof jij dat stress slecht voor jouw gezondheid is?

Na die acht jaar hebben zij gekeken wie er gestorven was en vervolgens hebben zij gekeken of er een verband was tussen de perceptie van stress en iemands gezondheid

Uit het onderzoek van Keller et. al. (2011) kwam een heel interessant resultaat naar voren: mensen die veel stress hadden gehad, hadden 43% meer kans om te overlijden. Echter, dit was enkel het geval bij de mensen die geloofden dat stress slecht voor hun gezondheid was. Mensen die veel stress hadden gehad, maar stress niet schadelijk voor hun gezondheid vonden, hadden de minst grote kans om te overlijden. Zij waren zelfs gezonder dan de mensen die weinig stress hadden!

Hoe kan dit? Gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal legt dit als volgt uit: "Wanneer je anders over stress denkt, verandert de manier waarop jouw lichaam op de stress reageert". Wij vergeten het vaak, maar onze gedachtes zijn heel bepalend voor de gezondheid van ons lichaam.

Zodra je gestrest bent, merk je dat vaak aan jouw lichamelijke reacties: jouw hart gaat sneller kloppen, jouw ademhaling versnelt en jouw zweetproductie gaat omhoog. Al deze lichamelijke reacties interpreteren wij vaak als iets slechts: "ik kan niet goed omgaan met spanning.". Deze negatieve interpretatie zorgt ervoor dat ons lichaam stress als negatief ervaart: onze bloedvaten vernauwen, wat schadelijk is voor de gezondheid. 

Stress kan ook gezien worden als iets positiefs: stress is hetzelfde als opwinding en zorgt ervoor dat jouw lichaam zich voorbereidt op de uitdaging die gaat komen. Stress geeft je meer energie, maakt je alert en zorgt voor een betere focus. Deze interpretatie houdt jouw bloedvaten ontspannen en dit verklaart waarom mensen met een positieve/ neutrale kijk op stress gezonder zijn dan mensen met een negatieve kijk op stress (Jamieson, Nock & Mendes, 2011). 

Stress is dus niet slecht voor jouw gezondheid. De gedachte dat stress slecht voor je is, is slecht voor jouw gezondheid (Volg je me nog?). Wat een openbaring, tenminste voor mij dan! Ik ga nu zeker anders denken over stress. Wat jij?! 

 

 

Bronvermelding
Jamieson, Nock, Mendes (2011). 'Mind over Matter: Reappraising Arousal Improves Cardiovascular and Cognitive Responses to Stress.'. Harvard University, Department of Psychology. 

Keller, Litzelman, Wisk et. al. (2012). 'Does the Perception that Stress Affects Health Matter? The Association with Health and Mortality.'. University of Wisconsin, School of Medicine and Public Health.

Psychologische Gezondheid. 'Wat is stress?'. http://www.psychischegezondheid.nl/page/727/wat-is-stress-.html

Sainani, K. (2014). 'What, Me Worry?'. University of Stanford. http://alumni.stanford.edu/get/page/magazine/article/?article_id=70134

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>