De voordelen van gelatine.

Gelatine. Ik had er weleens van gehoord, maar ik wist niet wat het precies inhield totdat ik er een paar maanden geleden een aantal artikelen over las. Best interessant! Gelatine leek veel voordelen te hebben en ik besloot de effecten van gelatine voor een paar maanden uit te testen. Klopt het inderdaad wat erover gezegd wordt? Lees verder en je komt erachter!
 

Wat is gelatine?
Ik wist van tevoren weinig over gelatine. Het enige wat ik erover wist, is dat het gebruikt wordt bij het maken van gummybeertjes. Dat klopt ook. Maar wat is gelatine nou precies? 
 
Gelatine is eigenlijk de gekookte vorm van collageen. Het is enkel in dieren te vinden en het zit voornamelijk in de huid, het hoofd, de staart en pezen van de dieren. Gelatine is een eiwit dat ervoor zorgt dat spieren en zachte weefsels hun vorm behouden. Het is voor ons lichaam dus erg belangrijk dat we voldoende gelatine binnenkrijgen. 

Vroeger kregen wij veel meer gelatine binnen dan tegenwoordig. Traditionele dieten bevatten namelijk veel meer gelatine dan onze moderne dieten. Ooit waren wij het gewend om dieren volledig op te eten (huid, staart, etc.). Hierdoor consumeerden wij toen meer gelatine dan nu. Tegenwoordig eten wij alleen nog maar vlees dat voornamelijk uit spieren bestaat (steak, kippenborst, etc.). Hierdoor krijgen wij te weinig gelatine binnen. Zonde, want gelatine brengt heel veel voordelen met zich mee!

 

 


De vele voordelen van gelatine. 

Het eten van gelatine heeft ontzettend veel voordelen. Dit zijn de zeven belangrijkste voordelen: 
 

  • Gelatine werkt ontstekingsremmend. Ontstekingen zijn irritaties van lichaamsweefsel. Ontstekingen zijn vaak de voorgangers van de ernstigere ziektes. Ontstekingen kunnen ontstaan na blessures of vanwege ziekte. Gelatine heeft een helende werking en kan ontstekingen remmen en tegengaan.
     
  • Gelatine balanseert de hoeveelheid methionine die wij bij het eten van (spier)vlees binnenkrijgen. Methionine verhoogt onze behoefte aan vitame B6, B12 en verhoogt het risico op het krijgen van ernstige ziektes zoals hartziektes en mentale ziektes. Gelatine zorgt ervoor dat de hoeveelheid methionine in toom wordt gehouden. 
     
  • Gelatine is goed voor de darmen. Gelatine verbetert het maagzuur en zorgt voor een herstel van het slijmvlies in de maag. Bovendien absorbeert gelatine water en helpt het om vloeistoffen in het spijsverteringsstelsel te houden.
     
  • Gelatine zorgt voor een gezonde, mooie huid. Gelatine wordt vaak gelinkt aan een mooie huid en dat is niet voor niks. Gelatine levert de twee bouwstenen voor collageen: glycine en proline. Door voldoende gelatine binnen te krijgen, wordt je huid beter bestand tegen beschadiging (zon, wind, etc.). Ook versnelt het de genezing van wondjes. Tenslotte helpt gelatine om rimpels te verminderen en te voorkomen.
     
  • Gelatine is goed voor botten en gewrichten. Gelatine zorgt ervoor dat botten hun kracht behouden en dat gewrichten soepel en gezond blijven. Gelatine is bovendien goed voor de groei van jouw haar en nagels!
     
  • Gelatine helpt je om goed te slapen. Drie gram glycine zorgt voor meetbare verbeteringen in de slaapkwaliteit. Ook zorgt glycine dat angstgevoelens verminderd worden, aangezien het als een remmende neurotransmitter werkt.
     
  • Gelatine reguleert de stofwisseling. Gelatine bevat schildklierbeschermende aminozuren die ervoor zorgen dat jouw schildklier goed blijft functioneren. Hierdoor blijft jouw lichaam goed bestand tegen stress. 
     

Hoe krijg je (meer) gelatine binnen?
Bij het eten van vlees, kies dan voor de vleessoorten die veel gelatine bevatten. Vlees dat veel spieren bevat, zoals steak en kippenborst, kun je beter niet te vaak eten. Kies liever voor vleesgerechten die meer gelatine bevatten zoals ossenstaart, lam of kippenpootjes.

Een andere optie is het maken van bottenbouillon. Dat klinkt als een eng gerecht, maar dat is het niet. Het is in feite een bouillon die getrokken wordt uit botten. Ik heb dit zelf niet gedaan, want ik had daar geen tijd voor.

De gemakkelijkste manier om gelatine binnen te krijgen, was voor mij het toevoegen van gelatinepoeder aan mijn drankjes. Je hebt er niet veel van nodig:  één tot drie theelepels gelatinepoeder per dag. Let er wel op dat het gelatinepoeder eerst volledig in het drankje is opgelost voordat je het drinkt! 

 


Mijn ervaring met gelatine.

Mijn ervaring met gelatine is tot nu toe erg bijzonder geweest: mijn haar en nagels groeien bijvoorbeeld een stuk sneller. Ook herstellen wondjes zich sneller en mijn huid is nog steeds elastisch (jeej!).    

Niet alleen mijn huid blijft elastisch, dit geldt ook voor mijn spieren en pezen. Ik loop voor mijn werk dagelijks op hakken van 8 centimeter hoog, wat niet erg goed is voor de elasticiteit van mijn achillespees. Mijn achillespees werd na verloop van tijd inderdaad een stuk stijver, wat ik niet prettig vond. Gelatinepoeder heeft echt geholpen: mijn achillespees is nu weer net zo elastisch als eerst, misschien zelfs nog elastischer! 

Gelatine helpt me zelfs bij het slapen! Ik slaap weleens onrustig, maar op de dagen dat ik gelatinepoeder gebruik, heb ik daar geen last van. 

Kortom, mijn ervaring met gelatine is positief. Ik merk dat het écht effect heeft, vooral op de souplesse van mijn spieren en gewrichten. Ook slaap ik er beter door. Of het rimpels voorkomt/ vermindert, dat weet ik nog niet aangezien ik die nog niet heb. Dat moet de toekomst laten blijken. Ik houd jullie op de hoogte ;)

 

Bronvermelding
Korman, A. R. 'Gelatin reduces inflammation, promotes healing and aides in weight loss.' http://blog.arkofwellness.com/gelatin-reduces-inflammation-promotes-healing-and-aides-in-weight-loss/

Kresser, C. '5 reasons why vegetarians need gelatin.' http://chriskresser.com/5-reasons-why-even-vegetarians-need-gelatin.

Peat, R. 'Gelatin.' http://raypeat.com/articles/articles/gelatin.shtml

Sgourakis, E. 'Get in some gelatin.' http://www.thenutritioncoach.com.au/anti-ageing/get-in-some-gelatin/

Wikipedia. 'Gelatine.' http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelatine

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>