Wat slik jij voor zoete koek?

Je herkent het vast wel: iemand vertelt je iets waarover je nog nooit gehoord hebt en je neemt het direct voor waarheid aan. Waarom doe je dit? Vaak is dit een vorm van gemakzucht en vertrouwen in de persoon die de informatie aan jou doorgeeft. "Deze persoon is best te vertrouwen. Waarom zou ik hem/ haar niet geloven?". En laten we eerlijk zijn, het is vaak veel te tijdrovend en vermoeiend om uit te zoeken of bepaalde informatie inderdaad daadwerkelijk klopt. 

Komt dit je bekend voor? Mij ook. Dat is op zich helemaal niet vreemd. Vanaf het eerste moment dat je naar school gaat, krijg je ontzettend veel informatie over je heen waarvan verwacht wordt dat je alles automatisch in je opneemt. Op de basisschool leer je bijvoorbeeld waar Rotterdam in Nederland ligt, hoe je woorden zoals 'onmiddellijk' schrijft (was het nou met één l of waren het er twee?) en dat 2 plus 2 gelijk is aan 4 en niet aan 5. Op de middelbare school wordt deze kennis nog meer uitgebreid met onder andere talen zoals Engels, Frans en Duits en met complexe wiskundesommen. Het is uiteraard erg handig dat iedereen dezelfde kennis heeft wanneer het gaat om zaken zoals taal en geografie, anders zou de samenleving niet kunnen functioneren zoals die nu doet. Maar dat betekent niet dat je zomaar alles moet geloven, enkel omdat het door de meerderheid van de samenleving voor waarheid wordt aangenomen. 

Als het gaat om ingewikkeldere zaken zoals gezondheid en relaties, dan is het namelijk een stuk minder simpel om te ontdekken wat het juiste is om te doen. En toch wordt er op deze gebieden vaak advies gegeven alsof het allemaal heel simpel is: wil je afvallen? Eet dan minder koolhydraten en stop met het eten van suiker. Zoek je een vriend(in) en wil het maar niet lukken om de ware te vinden? Schrijf je dan in op www.lexa.nl en ga op zoek naar jouw ideale match, want vrijgezel zijn kan tegenwoordig echt niet meer! Helaas wordt dit soort informatie vaak meteen voor zoete koek aangenomen, bijvoorbeeld omdat het toevallig door een wetenschapper of beroemdheid verteld werd of omdat het best wel aannemelijk klonk.

Daarom is het altijd leuk wanneer algemeen geaccepteerde informatie tegengesproken wordt, tenminste dat vind ik. Via deze blog wil ik jullie dan ook iedere week op de hoogte houden van verschillende zaken die (terecht of onterecht) voor zoete koek geslikt worden. Maar voordat ik dat doe, ben ik wel benieuwd om van jou te horen. Heb jij iets jarenlang voor zoete koek geslikt om er vervolgens achter te komen dat het helemaal niet waar was?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>